1 Huurwoning verhuurd in de wijk / buurt Weesperzijde in Amsterdam

Wonen in de wijk / buurt Weesperzijde in Amsterdam

Over de wijk / buurt Weesperzijde in Amsterdam

De Weesperzijde is een monumentale wijk in Amsterdam-Oost. Het is een kade aan de Amstel tussen de Mauritskade en bedrijventerrein De Omval, langs de Weespertrekvaart. De kade staat vol prachtige huizen met mooie gevels uit de negentiende eeuw. Ook er ligt er aan de waterzijde een brede grasstrook vol bomen en een wandelpad. De Weesperzijde staat bekend om zijn vele verschillende woonboten. In 2015 begon de Gemeente Amsterdam met herinrichting van dit gebied. Een groot deel van de Weesperzijde is een ‘fietsstraat’, waardoor auto’s fietsers voorrang moeten gegeven en hun snelheid op de fietsers moeten aanpassen. Aan het einde van de Weesperzijdestrook ligt de campus van de Hogeschool van Amsterdam.

Op de altijd zonnige terrassen van de Weesperzijde kun je heerlijk uiteten. Zo biedt De Ysbreeker de hele dag versgemalen koffie met een enorm aanbod aan kranten en tijdschriften. Ook kun je hier terecht voor hun beroemde steak tartaar met gepocheerd ei en frietjes. Met zijn prachtige glas in lood ramen en zijn rijke geschiedenis is dit restaurant altijd geschikt voor een relaxte dag. Ook een leuke borrellocatie is Weesper, met een heel uitgebreide kaart aan borrelhappen. Iets verderop vind je het oudste Portugese restaurant Girassol Amsterdam van de stad, met een eigen terras aan het water. Hier kun je terecht voor onder andere Porguese zalmburgers en houtskool gegrilde picanha. Girassol biedt in de winter speciale avonden met live Portugese muziek.

Bij Café Hesp drink je een van de 20 bieren van de tap tussen buurtbewoners, studenten, stamgasten en toeristen. Deze bruine kroeg is al sinds 1890 een familiebedrijf en geeft jaarlijks grote openluchtfeesten met salsamuziek en bands en een Belgisch Bierfestival. Niet alle horeca aan de Weesperzijde is zo oud, want het hippe La Lotta Pizzabar heeft zich onlangs gevestigd en won meteen zowel de prijs voor de lekkerste pizza van 2016.

Naast al dat heerlijke eten en drinken voor de Bourgondische Amsterdammer is er ook voor de sportievelingen wat te doen aan de Weesperzijde. Bij Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging ‘De Hoop’, één van de oudste bootclubs van Nederland, roeien en zeilen meer dan 900 leden over de Amstel.

Aan de Weesperzijde zijn ook veel jonge, creatieve bedrijven gevestigd, zoals filmproducent Pupkin en het online journalistieke platform De Correspondent.

Sinds 1996 vieren de bewoners van de Weesperzijdestrook het Weesperzijdefestival. Bij dit zelfgeorganiseerde festival voor alle leeftijden worden films vertoond en is er ruimte

voor muziek, dans en performances van buurtgenoten. Restaurants verzorgen proeverijen en er zijn buurwandelingen met uitleg over de buurtgeschiedenis. Ook wordt er jaarlijks de Love Swim georganiseerd, een zwemwedstrijd door de Amstel de dag voor de Canal Parade.

De Weesperzijde ligt gunstig gelegen, aangezien je snel via de Wibautstraat de Ring A10 op kan. Ook ben fiets je zo richting het Oosterpark of de Berlagebrug over naar de Pijp/de Rieverenbuurt. Er zijn verschillende stations in de buurt, zoals metro- en treinstation Amsterdam Amstel en metrohalte Wibautstraat. Ook is het goed bereikbaar met de tram. De naam ‘Weesperzijde’ heeft zijn oorsprong in de vroegere uitvalsweg in de richting van Weesp. Parkeergelegenheid is er aan de Weesperzijde voldoende, en ook is er een parkeergarage bij de kruising met de Weesperstraat.